Bio-Siegel reprezinta etichetarea germana care identifica produsele ecologice agricole si alimentare incepand din septembrie 2001.
Logo-ul hexagonal cu inscriptia "Bio" aduce claritate, uniformitate si informare in ceea ce priveste produsele organice sau ecologice.
Consumatorii se pot baza pe el: "Daca exista logo-ul "Bio" pe ambalaj, atunci in interior este un produs ecologic".
Doar producatorii care respecta prevederile regulamentului pentru agricultura ecologica UE si sunt de acord cu inspectiile obligatorii isi pot vinde produsele ca bunuri organice sau ecologice si le pot eticheta Bio-Siegel.
Printre reguli ce trebuiesc urmate se numara:
|
Logo-ul UE de agricultura ecologica dovedeste faptul ca produsele sunt conforme cerintelor de alimentatie integrala europene.
Conformitatea cu cerintele este, de asemenea, monitorizată constant.
Bio Inspecta furnizeaza certificare si monitorizare conform standardelor organice ale UE si ale Elvetiei.
In Elvetia mai mult de 80% dintre fermieri, comercianti sau procesatori sunt supervizati de catre Bio Inspecta.
Domeniul de activitate al organismului de control este certificarea produselor agroalimentare ecologice, proces care include:
- inspectia tehnologiilor de cultura a plantelor;
- inspectia tehnologiilor de crestere a animalelor;
- inspectia colectarii plantelor din flora spontana;
- inspectia procesarii produselor agricole ecologice (vegetale si animale);
- inspectia activitatilor de comercializare/ import/ export.
Activitatea organismului are ca scop principal furnizarea garantiei ca produsele controlate de acesta sunt in conformitate cu reglementarile in vigoare privind agricultura ecologica.
Demeter
Demeter este o asociatie ecologica ce a construit o retea de organizatii pentru certificare in intreaga lume. In prezent, Demeter International are 16 membri din Europa, America, Africa si Noua Zeelanda.
Demeter-International reprezinta in jur de 4.200 de producatori Demeter din 43 de tari.
Demeter este marca de produse a Biodynamic® Agriculture.
Numai partenerii strict controlati si cu contracte incheiate au permisiunea de a utiliza aceasta marca. Un amplu proces de verificare asigura respectarea stricta a standardelor de productie si de prelucrare Demeter International; procesul este urmarit pas cu pas, de la productia agricola la prelucrarea si ambalarea produsului final.
In timp ce peste tot globalizarea este la ordinea de zi, Demeter sprijina cu tarie localizarea.
Conservarea culturii rurale bazata pe traditii agricole locale, a mestesugurilor si securitatea pe termen lung pentru structurile regionale sunt principiile urmate peste tot in lume unde Demeter activeaza.
Produsele cu caracter provin dintr-o legatura stransa cu solul si cu mediul inconjurator al unei anumite regiuni. Cine nu apreciaza aroma inconfundabila a unui vin de buna calitate ce oglindeste influenta speciala a solului si climei locale? Aceasta nu este in contradictie cu faptul ca Demeter activeaza pe 5 continente, in 38 de tari din intreaga lume, pentru ca recunoaste ce este mai bun din toate regiunile lumii.
Sa va bucurati de morcovi de la ferma vecina la fel de mult cum va bucurati de cafeaua Demeter din Mexic!
Fair Trade
Fair Trade este o miscare sociala care vizeaza piata de desfacere, avand ca scop sprijinirea producatorilor din tarile in curs de dezvoltare si promovarea dezvoltarii durabile.
Miscarea pledeaza pentru plata unui pret corect catre producatori, precum si pentru standarde sociale si de mediu in domeniile legate de productie, pentru o mare varietate de bunuri.
Activitatea Fair Trade se concentreaza in special asupra exporturilor din tarile in curs de dezvoltare catre tarile dezvoltate, pentru produse de artizanat, cafea, cacao, zahar, ceai, banane, miere, bumbac, vin, fructe proaspete, ciocolata si flori. Furnizorii sunt obligati sa plateasca un Premium „Fair Trade” producatorilor, iar producatorii trebuie sa investeasca la randul lor acest Premium in dezvoltarea fermelor si a culturilor proprii.
Pentru ca un produs sa fie certificat Fair Trade acesta trebuie sa provina de la organizatiile de producatori inspectate si certificate de FLO-CERT (mecanism de auditare pentru producatorii si furnizorii care practica Fair Trade). Culturile trebuie sa fie cultivate si recoltate in conformitate cu standardele internationale stabilite de Fairtrade FLO International. Lantul de aprovizionare, de asemenea, trebuie sa fie monitorizat de catre FLO-CERT, pentru a asigura integritatea produselor etichetate.