Traim intr-o perioada in care alimentatia este dominata de produse „artificializate” in urma procesarii intense, in care se pastreaza destul de putine caracteristici ale materiilor prime.
Ni se poate parea deplasat acum sa renuntam la zaharul alb, la margarina, la alimente cu amelioratori de aroma sau coloranti sintetici.

Deghizata in tot felul de ambalaje frumos colorate, cu mirosuri agresiv – apetisante, alimentatia conventionala a patruns in existenta fiecaruia dintre noi.

Rosii si struguri in miez de iarna, cu gusturi sintetice asemanatoare, boli din ce in ce mai multe, doctori ce pun accentul din ce in ce mai mult pe o alimentatie sanatoasa – multi dintre noi am inceput sa citim cu grija lista de ingrediente continuta de fiecare produs, dorindu-ne o alimentatie sanatoasa, fara alimente modificate genetic, fara coloranti, aditivi sau conservanti.

Nu in ultimul rand grija fata de mediu incepe sa fie din ce in ce mai constientizata, impactul actiunilor prezente in viitorul imediat fiind pus „sub lupa” de catre oamenii de stiinta si de organizatiile de profil. Incepem sa constientizam viata pe care o pot avea copiii nostri daca noi nu facem ceva acum, pentru a le oferi o viata „verde’’ si naturala, asa cum am avut-o si noi.

Ce este un produs organic?

Produsul organic reprezinta un produs natural certificat - trecut printr-un proces de monitorizare, testare, ce garanteaza consumatorului lipsa utilizarii in traseul de obtinere al produsului a substantelor chimice precum pesticidele, fungicidele, organismele modificate genetic, conservanti, coloranti chimici; inseamna utilizarea unor seminte “neimbunatatite” genetic, un sol fertilizat cu produse naturale, recoltare la perioada de maturitate, obtinerea produsului imediat dupa recoltare prin metode ce conserva cati mai multi nutrienti.

Din dorinta de a ne creste copiii sanatosi, veseli, ne intoarcem la metode traditionale de productie, care ne aduc in armonie cu natura.

Avantajele agriculturii ecologice:

· aer, apa si produse agroalimentare mai putin contaminate, datorita lipsei utilizarii pesticidelor in procesul de productie;

· conditii sigure de munca pentru agricultori, datorita eliminarii riscului de contaminare a acestora cu pesticidele;

· biodiversitate, prin dezvoltarea de ferme mixte, rotatia culturilor;

· sol fertil si sanatos - in agricultura ecologica fertilitatea si sanatatea solului sunt mentinute prin rotatia culturilor, executarea de lucrari manuale, utilizarea de ingrasamintelor organice;

· reducerea eroziunii solului, prin cultivarea de culturi de acoperire si utilizarea de ingrasaminte organice;

· utilizarea eficienta a apei;

· calitatea nutritiva a produselor ecologice - produsele ecologice se caracterizeaza printr-un continut mai ridicat in substanta uscata, respectiv in aminoacizi, vitamine, saruri minereale, oligoelemente. Produsele ecologice sunt lipsite de metale grele.

· protectia mediului inconjurator, prin utilizarea ingrasamintelor organice si a celor minerale mai putin solubile, a composturilor, a ingrasamintelor verzi, a preparatelor vegetale.
Agricultura ecologica minimizeaza problemele globale de mediu, precum: ploaia acida, incalzirea globala, reducerea biodiversitatii, desertificarea, reducand emisia de gaze raspunzatoare de efectul de sera (C02, metan, oxizi de azot).

· protejarea generatiilor viitoare - copii sunt expusi mai mult decat adultii la efectul nociv al pesticidelor folosite in agricultura conventionala. Folosirea produselor ecologice in alimentatia copiilor are un efect pozitiv asupra dezvoltarii acestora.

· economice - piata produselor ecologice este in plina expansiune, in special in tarile industrializate, determinand pe multi fermieri sa treaca la practici ecologice, mai profitabile.


In cunostinta de cauza, decizia e a fiecaruia dintre noi!
Din grija pentru copiii nostri, pentru noi, din respect pentru o lume verde, in care trebuie sa invatam sa coexistam civilizat.


Naturame.ro