Sătui de alimente „sintetice“, românii pot opta pentru o masă la preţuri mai mari, dar mai hrănitoare. Brânza, mezelurile sau dulciurile bio aduse din import sau procurate de la producătorii autohtoni pot fi găsite şi în restaurantele sau în magazinele de profil din România.

Micul dejun ecologic este mai scump, dar mai sanatos


8 octombrie 2009

 

Sătui de alimente „sintetice“, românii pot opta pentru o masă la preţuri mai mari, dar mai hrănitoare. Brânza, mezelurile sau dulciurile bio aduse din import sau procurate de la producătorii autohtoni pot fi găsite şi în restaurantele sau în magazinele de profil din România.
Meniurile şi produsele bio sunt în vogă şi printre români. Au apărut deja restaurante în care clienţii pot comanda un mic dejun sau un prânz pregătit exclusiv din legume sau lactate, cumpărate direct de la producătorii bio.

Spre deosebire însă de celelalte state europene, în România nu există mulţi agricultori ce pot obţine recolte care să fie autorizate bio. De aceea, nici oferta autohtonă a acestor produse nu este mare sau diversificată, iar multe dintre ingrediente sunt importate.

Untul şi laptele bio sunt însă mult mai sănătoase decât produsele obişnuite ce se găsesc pe rafturile supermarketurilor şi care, de regulă, au mulţi conservanţi. Acest lucru nu face decât să crească din ce în ce mai mult interesul cumpărătorilor.

Gustarea de dimineaţă, de la magazinul bio

Magazinele din care pot fi procurate alimente bio sunt şi ele destul de puţine, iar preţurile sunt cu 40% mai mari decât cele ale produselor obişnuite. Unul dintre aceste magazine, ce se află în Capitală, are pe rafturile sale produse „curate”, aduse din Germania, din Franţa, dar şi de la fermele autohtone. Făina sau mălaiul bio, ciocolata, condimentele, iaurturile sau laptele, chiar şi legumele care, de obicei, sunt aduse de la fermele de lângă Bucureşti se numără printre cele mai căutate produse din acest magazin. „Clienţii pot cumpăra de la noi aproape tot ce-şi doresc pentru a mânca sănătos.

Îşi pot prepara singuri, folosind alimentele aduse de noi, un mic dejun sau un prânz”, spune Bogdana Ghinescu, şefa magazinului. „Pentru un mic dejun, clienţii pot cumpăra cereale sau lapte cu steluţe de ciocolată, alimente foarte apreciate. Copiii, în special, se dau în vânt după acest mic dejun. Adulţii se pot delecta dimineaţa cu cabanos bio sau cu mezeluri bio. Îşi mai pot face sendvişuri cu cremă de brânză sau cu roşii uscate”, adaugă Bogdana Ghinescu.

Deocamdată, cumpărătorii care intră în magazin sunt mai interesaţi de produsele bio pentru copii. O altă categorie este formată din străinii care ajung în România şi sunt dispuşi să plătească în plus pentru o masă gustoasă şi sănătoasă.

Mâncare bio la restaurant

Violeta găteşte în restaurantul său după reţete bio

Violeta Dincă este filolog, dar cu ceva timp în urmă a renunţat la traduceri şi s-a apucat de bucătărie. Aşa a apărut restaurantul de care se ocupă acum şi care se află în Capitală. Aici aproape toate preparatele sunt bio. Bucureştenii care mănâncă în acest loc descoperă mai întâi pâinea bio, făcută chiar de Violeta, şi un mic dejun foarte hrănitor. „Folosesc produse bio pe care le cumpăr de la magazinele de profil. Aproape toate ingredientele sunt naturale, iar felurile de mâncare le gătesc ca pe vremuri, când nu se foloseau conservanţi şi totul era curat”, spune Violeta Dincă.

„La micul dejun, clienţii pot comanda orice. Le preparăm pe loc omletă cu telemea de capră. Iar salata de roşii cumpărate de la producătorii bio autohtoni este foarte apreciată”, susţine Violeta. Un mic dejun în acest restaurant mai poate însemna şi două ouă fierte, lapte bio, iaurt făcut de Violeta, mămăliguţă cu brânză şi smântână, friganele sau chiar clătite umplute cu dulceţuri bio.

„Toamna fac gem de mere, prune sau gutui. Iar zahărul pe care-l folosesc este luat din magazinele bio. Pentru nicio mâncare preparată la noi nu folosesc produse conservate, coloranţi, semipreparate, margarină sau legume deshidratate. Totul este natural şi ales cu grijă de la producătorii bio autorizaţi”, încheie Violeta.

Terenul pentru culturile bio, fără chimicale

Un producător bio, pentru a fi autorizat, trebuie să demonstreze că terenul pe care urmează să-şi cultive legumele sau fructele a fost, timp de doi sau trei ani, netratat cu îngrăşăminte chimice.

Adevarul.ro

Naturame.ro