Fair TradeFair Trade este o miscare sociala care vizeaza piata de desfacere, avand ca scop sprijinirea producatorilor din tarile in curs de dezvoltare si promovarea dezvoltarii durabile.
Miscarea pledeaza pentru plata unui pret corect catre producatori, precum si pentru standarde sociale si de mediu in domeniile legate de productie, pentru o mare varietate de bunuri.

Activitatea Fair Trade se concentreaza in special asupra exporturilor din tarile in curs de dezvoltare catre tarile dezvoltate, pentru produse de artizanat, cafea, cacao, zahar, ceai, banane, miere, bumbac, vin, fructe proaspete, ciocolata si flori. Furnizorii sunt obligati sa plateasca un Premium „Fair Trade” producatorilor, iar producatorii trebuie sa investeasca la randul lor acest Premium in dezvoltarea fermelor si a culturilor proprii.

Pentru ca un produs sa fie certificat Fair Trade acesta trebuie sa provina de la organizatiile de producatori inspectate si certificate de FLO-CERT (mecanism de auditare pentru producatorii si furnizorii care practica Fair Trade). Culturile trebuie sa fie cultivate si recoltate in conformitate cu standardele internationale stabilite de Fairtrade FLO International. Lantul de aprovizionare, de asemenea, trebuie sa fie monitorizat de catre FLO-CERT, pentru a asigura integritatea produselor etichetate.


Naturame.ro